Hoe worden petanqueballen gemaakt?
De eerste petanquebal zou in 1927 geboren zijn. Gemaakt van staal, het was om zijn voorouder te vervangen in bezaaid hout.
Als het productieproces sindsdien vrijwel identiek is gebleven, zijn de gebruikte materialen en technologieën moderner geworden en bieden ze een betere kwaliteit jeu de boules.
Ontdek hoe jeu de boules vandaag de dag wordt gemaakt.
Jeu de boules maken
VOORBEREIDING
1. 1. Kleine secties, knuppels genaamd, worden uit een cilindrische stalen staaf gesneden.
2. Deze knuppels worden afgeplat met 800 ton persen die worden verwarmd tot meer dan 1.000°C.
3. 3. Deze schijven worden vervolgens gestempeld om halve bollen te verkrijgen.
4. De halve bollen worden door middel van lassen geassembleerd.
5. 5. De ballen worden op een draaibank geplaatst om ze hun perfecte bolvorm te geven.
6. Indien nodig worden de strepen, markeringen en ponsen aangebracht.
KOOPEN
1. De verkregen ballen worden verwarmd in een speciale oven: tussen 30 en 35 min. bij 850 °C voor koolstofstalen ballen, bij 960 °C voor roestvrijstalen ballen.
2. De ballen worden vervolgens getemperd om de gewenste diameter en het gewenste gewicht te verkrijgen.
De koolstofstalen kogels worden gedoofd in een koud zoutwaterbad. Roestvrijstalen kogels worden in een oliebad gedompeld. Dit doven zal de hardheid van de bal bepalen.
3. De ballen worden opgewarmd tot tussen 260 en 450°C om ze flexibel te maken, zodat ze minder stuiteren en terugspringen bij een botsing met de grond.
FINISH
1. De ballen zijn gepolijst om de onvolkomenheden van de vorige stappen te verwijderen.
2. De roestvrijstalen kogels worden geborsteld terwijl de koolstofstalen kogels worden gelakt om ze te beschermen tegen oxidatie.
3. De ballen worden vervolgens gecontroleerd op hun evenwicht: gewicht, hardheid, diameter, enz.